Achtergrondafbeelding

TODAY, I KILL YOU

zomerpodium | SkaGeN - 16 september 2021
seiz.beeld_TODAY_I_KILL_YOU_c_Wendy_Marijnissen

‘TODAY, I KILL YOU’ vertelt een universeel verhaal, in een vorm die de complexiteit van de moederzoonrelatie in al haar aspecten weergeeft: de liefde, de woede, de erotiek, het zich willen verwijderen, het nooit van elkaar los geraken, het elkaar nodig hebben, de fantasmes die de relatie rijk is, de projecties, de taboes, het ongezegde, het teveel aan woorden, de zelfhaat en het narcisme. 

De voorstelling speelt zich niet af in de beslotenheid van een theater, maar op een parking, op straat of in een loods. Moeder en zoon zijn op weg met de auto. Ze raken hevig in discussie met elkaar. Ze houden halt om het uit te praten. Dat uitpraten duurt de voorstelling lang. In en uit de auto, niet wetend waar te beginnen, waar naartoe, waarheen terug te keren. Tot ze ergens geraken. De toeschouwer is daarvan getuige. 

Jonge, reizende ster Bjarne Devolder en SKaGeN-lid Clara van den Broek leerden elkaar kennen op het conservatorium van Antwerpen: Bjarne was er student en Clara van den Broek is er opleidingshoofd. Devolder nodigde van den Broek uit om samen een dialoog te creëren. SKaGeN vroeg Devolder op haar beurt om deel uit te maken van het collectief. 

Beide makers vinden elkaar in een affiniteit met de moederzoonrelatie.

De maatregelen rond de indijking van Covid-19 geeft deze voorstelling een extra dimensie. De sociale distantie die ook het publiek moet aanhouden, geeft het gevoel van isolatie weer die de zoon en de moeder ten opzichte van elkaar ervaren. Elke toeschouwer zit alleen op een stoel en krijgt een (ontsmette) hoofdtelefoon. Het individualiseert de ervaring en als toeschouwer heb je het gevoel dat de personages in je hoofd zitten. 

Het resultaat is een ijzersterke dialoog tussen moeder en zoon op het scherpst van de snee. Pijnlijk herkenbaar ook hoe hard het er soms aan toe kan gaan tussen ouder en kind in een gesprek waar de verwijten naar elkaar geslingerd worden, maar waar je toch ook de band voelt tussen die twee die niet te doorbreken valt. (****1/2 – Bert Hertogs, Concertnews)

Concept: Bjarne Devolder
Tekst, spel en regie: Bjarne Devolder en Clara van den Broek 

website: http://www.skagen.be

Delen op sociale media


Evenementen - Locatie

bedrijfshal

Prijs

€ 12

Online ticketverkoop vanaf 20 mei

De voorstelling gaat door in een bedrijfshal, Zeepstraat 16 in Bilzen.