Bilisiumlezing: Tussen fanfare en harmonie

Koenraad Nijssen
Bilisium

1921: eerste gemeenteraadsverkiezingen na W.O. I. Tegenover elkaar in het strijdperk: burgemeester Hauben en schepen Bollen. De ouverture van een hele reeks wanklanken uit de geschiedenis van politiek Bilzen.

1923: komst van deken Paquay. In het nieuwe Bilzerse Volkshuis worden voor decennia zowel het culturele en sociale leven als de lokale politiek op muziek gezet.

1926, 1932 en 1938: met de verkiezingsoverwinningen van de Vlaamse partij baant het flamingantisme zich definitief een weg naar het Bilzerse podium. 

1940: Boem! Paukenslag! In het zog van W.O. II moet het pure Vlaamse idealisme een toontje lager zingen…

Wie speelt de eerste viool? En hoe zullen fanfare en harmonie elkaar proberen te overstemmen? Duidelijk een lezing waar muziek in zit en die de gevoelige snaar raakt.

Koenraad Nijssen, geboren Bilzenaar met heel wat noten op zijn zang: historicus, leraar geschiedenis (HGI), schrijver van menige bijdrage in ‘Het Belang van Limburg’ en van ‘Jazz Bilzen’ (zijn‘magnum opus’ uit 2009). Op vraag van Bilisium en i.s.m. Frans Maurissen volgden ‘Dien vervloekten oorlog’ (2014) over Bilzen tijdens W.O. I en de artikelenreeks ‘150 jaar politiek en bestuur in Bilzen’ (vanaf oktober 2015 in het tijdschrift ‘Bilisium’).

Organisatie

Bilisium

Delen op sociale media


Wanneer

ma 12 februari 2024 van 20 tot 22 uur

Prijs

€ 5

incl. drankje tijdens de pauze

Reserveren

  • Geen voorverkoop.
    Ticket te betalen aan de kassa voor aanvang van de lezing.

  • Ruilbox