Achtergrondafbeelding

scholen

Cultuurcentrum de kimpel presenteert jaarlijks schoolvoorstellingen uit het hedendaags cultureel landschap. Hieronder ontdek je het volledige aanbod. Inschrijven kan via www.ikbenfred.be . Na inschrijving ontvang je nog een schriftelijke bevestiging.

Lees fred!
Fred is een uitgave van de Bilzerse culturele instellingen, cultuurcentrum de kimpel, Kunstkoepel academies voor Beeld, Muziek en Theater en Bibliotheek De Kimpel, in opdracht van Bilzen en AGB Stadsontwikkeling Bilzen.
download hier fred

KLEUTERS

Speelman
Pluche
maandag 10 december 2018
om 10u30 en 13u30
voor: kleuters
prijs: 5 euro
prijs met busvervoer: 7 euro

De Knuffel bestaat in de meeste gevallen uit stof, draad en een te verwaarlozen percentage plastic. Maar voor het overgrote deel (95%) uit … pluche! De vraag dringt zich op. Leven ze?

Speelman jaagt de fantasie de hoogte in en sleurt zijn publiek mee in een humoristisch, magisch, wonderbaarlijk, wetenschappelijk experiment, uitgevoerd op de hoogstpersoonlijke knuffels van de kinderen. Die knuffels brengen ze mee naar de voorstelling en lenen ze voor één keer uit aan de wetenschap. Nà de voorstelling krijgen de peuters en kleuters hun knuffel uiteraard ongehavend terug, al zullen ze hem nét ietwat anders bekijken.

Pluche is een voorstelling over geborgenheid, troost, vreugde, gezelschap, bescherming… maar vooral over fantasie, veel fantasie!!!

concept, regie en muziek: Stan Reekmans
spel: Stan Reekmans en Tineke Caels
www.speelmanvzw.be


Salibonani
Arabella
dinsdag 19 februari 2019
om 10u30 en 13u30
voor: kleuters
prijs: 5 euro
prijs met busvervoer: 7 euro

Arabella is een bijzonder meisje.  Ze spreekt vele talen en kent vele kunstjes. Samen met Pepe Bonito en hun muis Rittepetite reizen ze de wereld rond. Arabella heeft een glazen bol.  Een toverbol!
‘Arabella’ is een magische voorstelling met veel muziek voor de allerkleinsten. Het publiek zit mee in het prachtige decor dat doet denken aan een mini-circus. De verrassende combinatie van muziek, licht, poppen en toverkunst maken van ‘Arabella’ een bijzondere theaterbelevenis voor klein én groot.

Na de voorstelling kunnen de kinderen zich uitleven met honderden jongleerballen en een verzameling bijzondere muziekinstrumenten.

spel: An Valenteyn en Lukas Van Echelpoel
muziek:  Lukas Van Echelpoel
www.salibonani.be


Un oeuf est un oeuf / Gilles Monnart
MOUSSE
donderdag 9 mei 2019
om 10u30 en 13u30
voor: kleuters
prijs: 5 euro
prijs met busvervoer: 7 euro

Wil je ontdekken wat er kan gebeuren met een oude matras of hoe je van een spons een lekker broodje maakt? In de wondere wereld van Mousse ontmoeten twee heel verschillende mensen elkaar: de strenge straatveger Alfons die van orde houdt en de zwerfster Antoinette, die tussen rommel leeft. En toch worden ze dikke vrienden.

Twee dansers-acteurs creëren met enkele stukken ‘mousse’ een woordeloze wereld die voortdurend omgetoverd wordt. Door een perfecte timing, verrassende beeldtaal en een absurd gevoel voor humor maakt Gilles Monnart een grappige en tedere voorstelling voor mensen vanaf 4 jaar.

met en van: Muriel Janssens of Gabriella Koutchoumova en Gilles Monnart
concept: Gilles Monnart


LAGER ONDERWIJS

Piv Huvluv
Commisaris Piv
dinsdag 9 oktober 2018
om 10u30 en 13u30
voor: 3 en 4 basis
prijs: 5 euro
prijs met busvervoer: 7 euro

Met de ‘Rechten van het Kind’ als losse insteek, gaat Piv als commissaris op zoek naar de kleine kantjes, de onhebbelijkheden en de irritante trekjes van kinderen,  confronteert hij hen met hun eigen gedrag en hoe volwassenen dat ervaren.  Kinderen hebben rechten !  Maar... Rechten brengen ook plichten mee. Herkennen ze zichzelf in de komische schets die commissaris Piv maakt?
Piv probeert in deze voorstelling het begrip stand-up comedy zo puur mogelijk bij kinderen te introduceren.

spel: Piv Huvluv
www.pivhuvluv.be


Brandung
Fluut
donderdag 11 oktober 2018
om 10u30 en 13u30
voor: 5 en 6 basis
prijs: 5 euro
prijs met busvervoer: 7 euro

De grote droom van Anita staat op het punt in vervulling te gaan. Haar langverwachte toneelstuk ‘Fluut’ gaat binnenkort in première. Daarin gaan twee pantoffelhelden op zoek naar een ontvoerde prinses en worden ze heen en weer geslingerd tussen goed en kwaad. Ze laten zich leiden en misleiden door de Koningin van de Nacht, die beweert de enige en echte waarheid te kennen. Dit is zwart. Dat is wit. Punt. Maar er zijn vooral veel tinten grijs, meer dan vijftig zelfs. Zo ontvouwt het ware verhaal van Anita zich. Ook zij is een koningin die haar prinses verloren is…
Fluut is een voorstelling met een actueel vraagstuk als hartslag: want wie moeten we nog geloven in deze tijden van fake news en alternative facts? ‘Fluut’ is ook een speelse en muzikale herwerking van Mozarts opera ‘De Toverfluit’.

van en met: Philippe Annaert, Jelle Marteel en Saskia Verstiggel
muziek: Wolfgang Amadeus Mozart, arr. Thomas Smetryns & Benjamin Dousselaere
www.brandung.be


Tal en Thee
De Roofkes
maandag 22 oktober 2018
om 13u30
dinsdag 23 oktober 2018
om 10u30 en 13u30
voor: 1 en 2 basis
prijs: 5 euro
prijs met busvervoer: 7 euro

De Roofkes is een zinderend broeierig verhaal over twee broertjes, een grote schervenhoop en bange moeders. De weerbarstige broers zijn hongerig naar grote verhalen, maar wat betekent het om op te groeien in een wereld die beheerst wordt door de stemmen van bange moeders? En hoe gevaarlijk is de wereld eigenlijk? De Roofkes is een ode aan het veerkrachtige, vrije en spelende kind dat recht heeft op een eigen universum: woest en groots.
Het publiek neemt plaats in een ingenieuze installatie en wordt zo volledig omgeven door video, animatiefilm, (poppen)spel, licht, muziek en geluid. Visuele vervoering voor jong en oud.

concept & spel: Maarten Van Aerschot & Reineke Van Hooreweghe
live muziek: Peter Verhelst
animatie: Jeroen Ceulebrouck
video: Isaac Gozin
soundscape: Evelien Dockx Poppen: Evelien Meersschaut
www.talenthee.be


Toneelschap Beumer en Drost
Maquette  
donderdag 7 februari 2019
om 10u30 en 13u30
voor: 5 en 6 basis
prijs: 5 euro
prijs met busvervoer: 7 euro

Een theaterthriller op schaal!
Het echtpaar Petit bouwt kleine huisjes. Maquettes. Maar déze maquettes gaan echt bewoond worden. Ze zijn onderdeel van een nog te bouwen mini-woonwijk. Een echte wijk voor levende kleine mensen. Voor mensen die niet altijd klein waren. Mensen die ooit een leven leidden zoals jij en ik. Totdat ze zich moesten melden om 'verkleind' te worden. Gedecimeerd. Letterlijk!
Beumer & Drost gebruikt theater en film om de wereld te redden.  Duik in de spannende microwereld in beeld en geluid van ‘Maquette’.  Een wereld die misschien beter verborgen had kunnen blijven.

spel: Peter Drost en Hymke de Vries en vele verkleinde acteurs op film
www.beumerendrost.nl


Sprookjes enzo | Marcello Chiarenza
Klein duimpje
dinsdag 12 februari 2019
om 10u30 en 13u30
voor: 1 en 2 basis
prijs: 5 euro
prijs met busvervoer: 7 euro

Klein duimpje blijft een minuscuul stapje voor op iedereen om zijn broers van hun stiefmoeder, hun vader en het monster te redden. Met zijn vogels van dansende pluimpjes, een schrikaanjagend reuzenhoofd, een vliegend huisje en draagbaar bos is deze, oorspronkelijk Italiaanse, voorstelling een klein wonder! Het hele verhaal speelt zich af op, onder en naast een houten keukentafel.
Een theatervoorstelling voor groot en klein, voor kleintjes die zich groot voelen, voor groten die niet vergeten klein te zijn geweest.

spel: Maarten Claeyssens
tekst & scenografie: Marcello Chiarenza
www.sprookjes.be


compagnie barbarie
MODDERS
dinsdag 26 februari 2019
om 10u30 en 13u30
voor: 3 en 4 basis
prijs: 5 euro
prijs met busvervoer: 7 euro

‘MODDERS’ is een voorstelling die gaat over moeders. Sommigen zijn er één, iedereen heeft er één.
De barbaries nemen dit keer hun leven naast de scène mee op de planken. Want na enkele jaren volleerd moederschap is het hoog tijd om deze toestand kritisch te bekijken.
Moeder zijn is vandaag de dag immers geen evidente taak.
Een absurde komische voorstelling waarin elk kind een inkijk krijgt in het wel en wee van een moederhoofd en tot de ontdekking komt dat die alleswetende heldin ook maar een mens is.

spel: Liesje De Backer, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangeel.
regie: Karolien De Bleser
www.compagniebarbarie.be


SECUNDAIR

Erhan Demirci
Komt goed
dinsdag 16 oktober 2018
om 13u30
voor: 3, 4, 5 en 6 secundair
prijs: 7 euro
Erhan neemt je mee op ontdekkingstocht naar het onbeken¬de, het onbeminde. Hij herbeleeft zijn allesbehalve doorsnee jeugdjaren; gidst je door het harde Limburgse dorpsleven om aan te komen in het nog hardere “Life in the ghetto” van Brussel. Een stad die hij als inwoner en so¬ciaal medewerker steeds dieper leerde kennen. Hij gunt je een blik achter de schermen van onze hoofdstad, onthult de geheimen van de straat en vertelt op hilarische wijze hoe we als Vlaming het beste kunnen overleven in de ban van zijn grote liefde: BX. Kritisch, scherp maar altijd positief. Komt goed!
Erhan Demirci werd wereldberoemd in Vlaanderen toen hij in het comedyprogramma 'Nuff Said op Canvas “sorry” zei “in naam van alle allochtonen”.

spel: Erhan Demirci
www.erhandemirci.be


Tom Cools
Over gamen of game over?
donderdag 25 oktober 2018
om 13u30
voor: 1, 2 en 3 secundair
prijs: 7 euro

‘Het is maar een spelletje.’ Dat dacht Tom Cools ook toen hij voor de eerste keer Call of Duty opzette. Effe relaxen met een vette game. Tot even altijd werd. Tot Tom meer tijd doorbracht met zijn console dan met zijn vrienden. Tot het meer spanning dan ontspanning bracht. Tot zijn lief de stekker uittrok. Van de Playstation, maar ook van hun relatie. En dan is het game over. Tom beseft nu dat dat hij op het randje van een gameverslaving heeft gestaan. Zonder het goed en wel door te hebben.
En dat verhaal wil hij aan jongeren vertellen. Met een informatieve en interactieve humorvoorstelling. Want games zijn overal.  Er mag zeker veel gelachen worden. Zo lang het een spelletje blijft.

spel: Tom Cools
regie: Han Coucke
tekstcoach: Erhan Demirci


Rode Boom
Ongekende Evidenties
dinsdag 6 november 2018
om 13u30
voor: 1, 2, 3, 4, 5 en 6 secundair
prijs: 7 euro

'Ongekende Evidenties' probeert het 'toeval' uit te dagen om een glimp van het bestaan te vangen. Het publiek komt terecht in een cross-over van theater, muziek en mentalisme waar toevalligheden zich ophopen tot magische ervaringen.
Het bijzondere aan deze voorstelling is dat het mentalisme in de handen van het publiek ligt en dat we geen mentalist op de scène zien. Wat we wel zien is een virtuoze Joris Vanvinckenroye op zijn contrabas en Kurt Demey die probeert te begrijpen wat toeval en synchroniciteit is. Wat het publiek voelt, is dat de aarde stilletjes aan onder hun voeten wegglijdt terwijl ze zichzelf van de ene verbazing in de andere brengen.

auteur, mentalisme, spel en scénografie: Kurt Demey
compositie, muziek en spel: Joris Vanvinckenroye
spel en dramaturgie:  Frederika Del Nero
www.rodeboom.be


Het Gevolg
Rood
of waarom pesten niet grappig is
dinsdag 22 januari 2019
om 13u30
voor: 1 en 2 secundair
prijs: 7 euro

Internationaal bejubeld jeugdauteur Jan De Kinder werkt samen met topacteur Stefaan Degand en regisseur Stefan Perceval aan een organisch verhaal over pesten. Jan De Kinder koos voor de invalshoek van de 'meeloper', in dit geval een naamloze ik.
In de theatrale vertaling van deze internationale bestseller gaan de makers opzoek naar hoe mensen in de schoenen kunnen staan van een getuige van een soort wreedheid die vast vaker op plaatsen voorkomen dan volwassenen zich willen inbeelden. Dit maakt dit tot een subtiel verhaal, waar veel over te bespreken valt en dus is Rood een waardevolle bijdrage aan het debat over pesten, aan het debat over de verantwoordelijkheid van elke betrokken partij en over het hoe pesten te stoppen is.

auteur en concept: Jan De Kinder
spel: Stefaan Degand
regie: Stefan Perceval
www.hetgevolg.be


Het Gevolg
Vuil vel
donderdag 14 februari 2019
om 13u30
voor: 3 en 4 secundair
prijs: 7 euro

‘Vuil Vel’ is een ruige theatervoorstelling voor jongeren, gebaseerd op de boeken 'Vuil Vel' en 'Beest in Bed’ van Marita de Sterck. Drie acteurs en één muzikante nemen enkele volkssprookjes onder de loep. Ze laten zich inspireren door het verhaal van ‘De Schone en het Beest’. Ze snuffelen en graaien in de oeroude versies en gooien Disney’s ‘Belle’ al snel overboord. Weg met braaf! Geen gruwel wordt vermeden en de grenzen van de erotiek worden afgetast. Rauwe rock’n roll dus!
Vriendschappen lijken zeer hecht, maar tegelijkertijd groeit voor elk individu de drang om gezien en gehoord te worden. Kortom: een wereld waarin pubers zich herkennen.

tekst, spel en muziek: Mieke Laureys, Annelore Stubbe, Martine de Kok en Brent Van Decraen
muziekcompositie: Martine de Kok
coach: Stefan Perceval
www.hetgevolg.be


Jamal Kazza
Vluchten
maandag 6 mei 2019
om 13u30
voor: 4, 5 en 6 secundair
prijs: 7 euro

Geen beeldspraak of dure woorden. Rond de pot draaien noch wikken en wegen. Maar recht voor de raap: in pure mensentaal! Zo staan Naïma, Salvatore en Jamal eender welk publiek graag te woord.
Als angst én liefde voor nostalgie (de ‘goeie oude tijd’) je al dan niet dichter bij je ware identiteit brengen, zijn onrust en onveiligheid zeer wisselvallige begrippen. Wanneer je gekrast en geblutst door het leven gaat, kleurt dit je kijk op je toekomst…
Vluchten is een samenspel van drie personages die door een reeks van toevalligheden – hun levensloop – enorm geconfronteerd worden met verdrongen gedachten en gevoelens
Jamal Kazza is een rasechte Limburger met Maghrebijnse roots en een eigenzinnige blik op de wereld Hij was jarenlang straathoekwerker in Schoonbeek.

spel: Naïma N’Ait-Si-Lahcen ,Salvatore Lampariello en Jamal Kazza.
www.pl-ements.be

 

Delen op sociale media