Achtergrondafbeelding

aanbod voor scholen najaar 2020

Kleuters
4hoog
Kom wel
donderdag 15 oktober
10.30 uur
13.30 uur

Het is een speciale dag.
Thelma is jarig. Yihaa!
Louise is jarig. Yihaa!
En dat wordt gevierd!
Alles is er: kroontjes, vlaggetjes, cadeautjes en taart.
Nu wachten…

Ze komt wel.
Op bezoek.
Straks.
Ze is zo welkom.

Een kleurrijke, surreële jazzy-country voorstelling over jezelf zijn, over samen en alleen, over wachten en nog eens wachten, over verjaren, over anders zijn en toch ook niet.
En dat alles overgoten met een vleugje magie.

van en met: Jits Van Belle, Tineke Caels & Stan Vangheluwe
www.4hoog.be


Kleuters
Muziektheater de kolonie
donderdag 29 oktober
13.30 uur

Een licht verteerbaar theaterconcert
voor veelvraten vanaf vier jaar.
Over gieren en pieren en lekkere dieren.
Over relativiteit en appetijt.

In ’n dichtbegroeid oerwoud van vintage-instrumenten gaan muziekmakers JAN DE SMET (o.a. De Nieuwe Snaar) & BO SPAENC (Muziektheater De Kolonie) op schok – pardon – op slok. Want ieder beest is een lekkere brok voor een ander beest.
Elk dier zoekt, zoemt of zingt zijn eigen zin van het leven in een lied. Maar… Als er ergens in struiken, tussen rotsen of koralen iets begint te grommen, watertanden of likkebaarden… is het liedje uit.
Wonderschoon schaduwspel en livemuziek zijn de motor van dit nieuwe 4+ KOLONIEmuziektheaterfeest.
SLOK is wat wreed maar ook erg lief…

compositie & livemuziek: Jan De Smet, Bo Spaenc
www.dekoloniemt.be

 

1° graad basisonderwijs
Hanneke Paauwe & De Studio
En braaf zijn!

Stel je voor: voor één middag verdwijnen plots alle volwassenen, de tv, de computer, de hobby- en huiswerkagenda én vooral het zinnetje: ‘En braaf zijn!’ Een middag om te spelen, zot en ondeugend te zijn, je vuil te mogen maken, risico’s te nemen. ‘Pas op’ en ‘Voorzichtig zijn!' ruilen we in voor avontuur en heerlijk griezelen. Jongens worden meisjes en omgekeerd. Zwart en wit bevatten plots alle kleuren. Rollen en regels keren we om en het gedresseerde kind laten we vrij. Weg met de betutteling! Lang leve het wilde kind!
‘En braaf zijn!’ viert het samen fantaseren, creëren en spelen. Een inspirerende associatieve voorstelling vol humor en spelplezier. Een pleidooi om even ongeremd kind te mogen zijn.
Bert Dobbelaere, Anna Vercammen en Eva Schram overtuigen als overjaarse bengels. Hun acties zijn aanstekelijk en er zijn weinig grenzen aan hun verbeelding. De cleane woonkamer eindigt als een anarchistische beestenboel. (De Standaard – Filip Tielens)

tekst en regie: Hanneke Paauwe
spel: Eva Schram, Anna Vercammen en Bert Dobbelaere
kostuums: Sara Dykmans
decor: Kristof Morel
geluidsdecor: Wannes Deneer
productie: Hanneke Paauwe & De Studio
www.destudio.com

 

2° graad basis onderwijs
Ariane van Vliet en Alice Reijs
Ans en Wilma Verdwaald
vrijdag 2 oktober
10u30 en 13u30

Een absurde wereld vol humor, ontroering en prachtige liedjes.

Ans en Wilma zijn dringend aan vakantie toe. Ze plannen een reisje met de caravan door het bos. Maar dan raken ze de weg kwijt. Door Wilma zegt Ans. Door Ans zegt Wilma.
Tijdens hun zoektocht naar de uitgang raken de dames verstrikt in herkenbare conflicten op kinderformaat.

Hoe stoer is Wilma eigenlijk als het donker wordt? Want wat ruist daar door het struikgewas? Kan de bange Ans wel slapen in een donker bos?
En hebben de dames wel genoeg boterhammen met pindakaas voor onderweg?
Overleeft hun hechte vriendschap dit spannende avontuur?

In de voorstelling komen problematiek zoals jaloezie, pesten, afscheid nemen en verliefd zijn aan bod.
Kibbelend en kwetterend nemen de knotsgekke tantes u mee in hun absurde wereld vol humor, ontroering en prachtige liedjes.

Tekst en spel: Ariane Van Vliet en Alice Reijs
Productie: De Kempvader

 

3° graad basisonderwijs
Toneelschap Beumer & Drost
Elke seconde telt
dinsdag 23 november
10.30 uur
13.30 uur

Een adembenemende theaterdetective die loopt als een trein en kijkt als tv.
Met detectiveduo Babberich & Kleef, bekend uit de filmische theaterhit ‘De Man met de Bakkebaarden’.

We leven in een tijd van sequels. Van Netflix vervolgseries. We bingen en watchen erop los. Film- en televisieproducenten springen er gretig op in. Ook van de detective-serie ‘Babberich & Kleef’ worden koste wat kost nieuwe afleveringen op de rol gezet. De inmiddels zeer succesvolle scenarioschrijver en acteur, Felix van Andel, presenteert een plan dat vele genres doorkruist: een onvergetelijke aflevering waar Babberich zijn collega Kleef tijdens een achtervolging plots ziet verdwijnen in het niets. Geen spoor te bekennen. Een adembenemende zoektocht leidt naar een andere dimensie van plaats en tijd, en naar een eerdere aflevering van ‘Babberich & Kleef’. Lukt het Babberich om zijn collega op precies het juiste moment terug te halen naar het hier en nu?‘Elke seconde telt’ is een hartverscheurende voorstelling over een zaak op leven en dood: geestig, mysterieus en filmisch met diepere thema’s als hartstocht en spijt: voor elke generatie wat wils.

Over ‘De Man met de Bakkebaarden’ (2010):
Geïnspireerd door ‘detectives’ is de knap gemaakte voorstelling ‘De Man met de Bakkebaarden’. Maurits van den Berg en Peter Drost wisselen razendsnel van rol en scène. […] Terwijl ze een serie moorden onderzoeken in de wereld van modeltreinverzamelaars, nemen ze alle bekende detectiveclichés op de hak. Van het haantjesgedrag op de plaats van delict en de onderlinge hiërarchie, tot de vingerafdrukken op het bewijsmateriaal. Regisseur Michael Helmerhorst houdt de vaart erin, door scènes snel te versnijden tot grappige achtervolgingen. ‘De Man met de Bakkebaarden’ is daarmee net zo verslavend als een goede Duitse krimi.
(Annette Embrechts – de Volkskrant)

Beeldend theater met filmische interventies in een vindingrijke regie van Michael Helmerhorst. Een vrolijke pastiche op de televisiekrimi. […] Behendig zappen de acteurs tussen scènes voor, achter en op het doek waarop in razend tempo filmpjes en geanimeerde tekeningen worden geprojecteerd.
(Joukje Akveld – Het Parool)

Wat dit verhaal bijzonder maakt, is het subtiele samengaan van filmbeelden op een doek en het spel ervoor. Zo zien we hoe een gefilmde agent iets aanreikt aan een levende op het podium, hoe een lijkenzak die op het doek wordt weggesleept ook daadwerkelijk van het podium verdwijnt, hoe een acteur achter het doek in de film stapt. Dit kan alleen dankzij de perfecte timing en het beheerste spel.
(Thomas van den Bergh – Elsevier)

met en door: Peter Drost en Maurits van den Berg
regie: Michael Helmerhorst
www.beumerendrost.nl

 

Praktische info schoolvoorstellingen in cultuurcentrum De Kimpel
We leven nog steeds in onzekere tijden, maar toch willen we jullie een fijn aanbod in cultuurcentrum De Kimpel aanbieden. We hebben even gewacht met de communicatie, om zo jullie veilig het schooljaar te laten opstarten.

Wat als jullie graag naar cultuurcentrum De Kimpel komen?
Wij doen er alles aan om een bezoek veilig en aangenaam te kunnen laten plaatsvinden.
De Kimpel houdt zich steeds aan het geldende maximum aantal bezoekers en aan de social distancing maatregelen. We zullen bovendien ook rekening houden met de maximale groepsgrootte die de scholen opleggen, d.w.z. met de bubbels die zij vooropstellen.
De verschillende (klas)bubbels zullen tijdens de voorstelling gescheiden van elkaar plaatsnemen. Leerkrachten die tot een bubbel behoren mogen plaatsnemen bij hun klasgroep (kleuters). Leerkrachten die nog steeds de social distancing moeten toepassen in hun klas, krijgen een plekje op 1,5m afstand van hun leerlingen.

De Kimpel voorziet ontsmettingsgel bij het betreden van het gebouw. Alle leerlingen en leerkrachten zijn verplicht om hun handen te ontsmetten bij het binnengaan. We vragen ook aan alle begeleiders en leerkrachten om een mondmasker te dragen bij aankomst en gedurende de voorstelling.

Voor het busvervoer houden we ook steeds rekening met de geldende richtlijnen. Schoolbubbels zullen dus afzonderlijk worden opgehaald naar De Kimpel en teruggebracht naar school.

Indien de leerlingen de voorstelling niet kunnen bijwonen o.w.v. door de overheid opgelegde COVID-19-maatregelen, wordt er niets aangerekend.


Wat als jullie liever in school blijven en graag onze hulp hebben om cultuur op school te brengen?
Speciaal voor deze uitzonderlijke tijden willen we ook graag naar jullie toe komen!
Een school die graag een voorstelling in de klas of (turn)zaal wil, kan contact opnemen met hilde.coenegrachts@bilzen.be . Samen zoeken we een voorstelling, auteurslezing of workshop en een geschikte datum. De voorstellingen zullen zo gekozen worden dat ze niet veel ruimte of techniek nodig hebben.

We wensen jullie een heel mooi en veilig theaterjaar toe! Medio november communiceren we ons aanbod voor het voorjaar 21.

Delen op sociale media